Teszten járt nálunk a Casio SA-78
Itt az ideje, hogy megtörjük ezt a szokást és elkezdjük csepegtetni a Casio hangszereiről szerzett tapasztalatainkat is! Mert ez is egy igen jelentős paletta a cég kínálatában…

Több billentyűs eszköz is érkezett hozzánk!

Hazaérve a kisebb, Casio SA-78 hangszert bontottam ki és azonnal beüzemeltem, hogy lejátszhassam a Boci-bocit. Később persze próbáltam mást is – például a Mekk Elek bábfilm zenéjét – lepötyögni a hangszeren.

Az SA-78 hivatalosan még a gyermek (a színe miatt “lányos”) kategóriába tartozik – ezért is választottam ezt próbára.

A szintit bekapcsolva azonnal feltűnt, hogy a hangszer közepén található kijelzőn többek között kotta is segít a tanulásban. A billentyűket leütve azonnal megjelenik az adott hang kottán elfoglalt helye. Ezzel nagyon jól lehet gyakorolni a kottaolvasást, kottaírást is. A kijelzőn nem csupán a kotta, hanem az kiválasztott hangszín, hangszertípus kódja is megjelenik.

Hangszín, hangszertípus? Igen, ugyanis 100 hangszín, hangszer közül választhatunk. Ráadásként  öt “dobpadot” is kapott a kicsike. Öt gomb segítségével saját dobalapot is készíthetünk, hogy később arra játsszunk rá.

Játszani 44 billentyűn tudunk. Ez némileg behatárolja az eljátszható darabok, zeneszámok sorát, de így is sokkal többre képes, mint amit én ki tudtam volna hozni belőle. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan embernek is átadjuk néhány napra, aki tanult zongorázni.


Pálházy Alexanda az alábbi véleményt fogalmazta meg a Casio SA-78-ról szerzett tapasztalatairól: “Ezt a szintetizátor inkább kisgyerekeknek ajánlanám.  A billentése kissé ”ragacsos”. Ezt úgy értem hogy nem lehet fokozatosan lenyomni a billentyűt így hirtelen megszólalása van. Dinamikázni ezek a hangszeren nem igazán lehet, de úgy vélem ezt a szintetizátort nem is erre találták ki.  Rengeteg hangszín található benne és az nagyon jó, hogy a kotta képében megjeleníti a leütött billentyűt.  Ezt a hangszert – a méretei miatt is – gyerekeknek ajánlanám, akik még csak most kezdtek el ismerkedni a szintetizátorokkal/zongorákkal. Úgy gondolom egy jó gyakorlóhangszer lehet, ami a nagy variálhatóságával játékosan segít a tanulásban.”

Ha már Alexa kiemelte a gyakorlást, a zongorával való ismerkedést, külön ki kell emelni, hogy a hangszer tartalmaz 10 oktató programot is, ‘melyek segítségével otthon is lehet tanulni.

“Gyerekjáték” ide, “gyermekhangszer” oda, én tuti megtartanám. Hiszen még csak ismerkedem a zeneelmélettel, a hangszerekkel.

Specifikációk:

CASIO fekete-rózsaszín gyermek (lányos) szintetizátor mini billentyűkkel.

44 mini billentyű, max. 8x polifónia, 100 hangszín, 50 ritmus, 10 dal, 5 dobpad, LCD kijelző, fejhallgató kimenet

44 mini billentyű

8 többszólamú hang

100 hangszín

50 Stílus

10 tanuló gyakorlat

5 dobpad

LCD kijelző

Hangszóró 2×0,8W

Fejhallgató kimenet

Méretek (szélesség x mélység x magasság): 604 mm x 211-mm x 57 mm

Tömeg: 1,4 kg

elemes működés (opcionális tápegység szállítható )

Szín: Black-Pink

Így is ismerheted: SA 78, SA78