Rossz beidegződések, amiket nagyszüleink is elkövettek a babakocsival!

Meg fogsz lepődni. A legtöbben valószínűleg te is elköveted!

Azt gondolod magadról, hogy a mai, modern világunkban teljesen másképp kezeled a babakocsit, mint a dédszüleink? Súlyosan nagyot tévedsz. Hiszed vagy sem, de nagyon sokan úgy vagyunk vele, hogy ugyanazokat a hibákat követjük el már generációk óta, amiket az elődeink.

Egyre többször vesznek a nők úgy babakocsit, hogy nem konzultálnak előtte senkivel, és nem veszik figyelembe azt, hogy az mennyire jó a gyerek fejlődésének.

Különféle verziójú és típusú babakocsi modellek vannak pedig az interneten, nagyon széles választékban.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen habitust is örökölhetünk a szülőktől, nagyszülőktől a babakocsik vásárlása, használata terén.

A babakocsikkal kapcsolatban vannak olyan dolgok, amik vissza-visszatérnek.

Ezeket a rossz szokásokat szedtük most össze, melyek megmutatják, hogy még mi is elkövethetjük azokat a hibákat, amiket nagyszüleink, dédszüleink annak idején.

Sok anyuka retteg attól, hogy lapos lesz a babája feje, ezért csakis a megfelelő babakocsit választja neki. Azonban ma már számos kutatás igazolja, hogy a lapos fejet nem mindig csak az eredményezi, hogy nem választunk megfelelő babakocsit. Nagyon fontos ugyanis az, hogy milyen pozícióban van benne a baba.

Önmagában a nem megfelelően beállított bébihordozó még nem növeli meg alapvetően a kockázatát a lapos fej kialakulásának.

Noha általában egy ártalmatlan, múló jelenségről van szó, ami idővel magától elmúlik, a kutatók szerint az orvosoknak érdemes odafigyelni, mert ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valami komolyabb probléma áll az eldeformálódott koponya hátterében.

Ehhez bizonyos esetekben valóban hozzájárulhatott az, ahogyan aludt a baba. Alapvetően mindössze arra szükséges odafigyelni, hogy a csecsemő háton fekve felváltva fordítsa a fejét hol egyik, hol másik irányba, amit akár azzal is elérhetünk, ha felváltva teszünk a bébihordozó két oldalára.

Ugyanígy egy bébiülésben - bébihordozóban - is az autóban. Azt mondják, hogy az a megfelelő póz, amikor a baba félig fekszik, de egy kis segítséggel fel tud ülni.

Ugyanakkor ne feledd azt, hogy ezek a biztonsági ülések elsősorban a BIZTONSÁG miatt vannak, nem a fejlődés elősegítésére.

Az Amerikai Orvosi tanács egy hivatalos ajánlást is kialdott arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni. Ebben leírják, hogy az autóba tehető bébihordozó helyett legjobb, ha minél hamarabb sima és lapos felületen altatjuk.

Egy 2009-es tanulmány azt is leírja, hogy az autóba ültetett, és azzal szállított újszülöttek véroxigén szintje nagyságrendekkel csökkent az átlaghoz képest.

Ez pedig azért veszélyes, mert az agyához és a testéhez szükséges fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő oxigén.

A nagy hiba, amit sokan elkövettek a múltban, és talán te is elkövetted már, hogy időnként - na jó, rendszeresen - előfordul, hogy bent hagyod a bébihordozóban a babádat, amíg a kocsiban van. Ezzel vigyázni kell, mert 2 óránál nem javasolnak többet a szakemberek ebben a testhelyzetben a babának.

Az is előfordulhat, hogy megengeded a babának, hogy az autón kívül is a bébihordóban aludjon, csak mert túl aranyos, vagy mert nem akarod felébreszteni.

Ezzel azonban a kutatók szerint bizonyítottan növelheted a csecsemőhalandóság esélyét.

Ezt egy 2009-es kísérletsorozatban és statisztikákat átvevő tanulmányban is leírták.

Az, hogy egyes habitusokat, szokásokat átveszünk a babakocsik, bébihordozók terén a szülőktől, nagyszülőktől, még nem jelenti automatikusan azt, hogy rossz szülők lennénk.

Elvégre minden új információból tanul az ember, és napról napra jobb lehet.

Sokszor csak beteszed a gyereked az bébihordozóba, és nem korrigálod a testhelyzetét, ha kicsit el van csúszva. A rosszabbik eset, ha ezt észre sem szoktad venni. 

Ezzel ugyanis a fejlődésének fogsz ártani, és a megfelelő testtartás kialakulásának.

Nagy hiba szintén, ha amikor már a gyereked fel tud ülni, továbbra is a kisebbeknek való bébihordozóba ülteted autós utazásokkor. Ilyenkor már egyértelműen a gyerekülés lesz a megfelelő választás, hogy a megfelelő motorikus reflexek tovább fejlődjenek.

Azért is fontos, hogy a baba fel tudjon ülni, mert ilyenkor már felveszi a szemeivel a kontaktust a környezetével, az őt körülvevő emberekkel.

Mindemellett a fejét is elkezdi intenzívebben mozgatni, ami hozzájárul megintcsak a reflexek és izmok fejlődéséhez.

AMikor már segítség nélkül ülni tud, bizonyos értelemben megváltozik az, ahogyan érzékeli a világot. Nincs értelme erőszakkal odacsatolni a bébihordozóba, vagy a gyerekülésbe fekvő helyzetbe, ha úgyis megpróbálja magát kinyomni belőle, hogy minél többet lásson a világból.

A kíváncsiság már csak ilyen.

Hogy miért is alakultak ki ezek a rossz szokások? Legtöbbször amiatt, mert féltjük a babát. nem akarjuk felébreszteni, nem akarunk neki kellemetlenségeket okozni.

A hamis és rossz berögzülések miatt van az, hogy sokan a bébihordozóba teszik a már viszonylag nagy és fejlett gyereküket, ahelyett, hogy gyerekülésbe tennék.

Mi az, amit érdemes megfontolni, mielőtt bébihordozót, vagy gyerekülést vásárolsz?

Az egyik legfontosabb az egyértelműen az, hogy a bébihordozó nem minden esetben jó megoldás az autón kívül, és nem is szabad használni, a gyerek fejlődése és védelme érdekében.

Azt azonban elfelejtjük, hogy ezzel néha veszélyeztethetjük az életét, és káros hatással lehetünk a fejlődésére. Ha egy autóba tehető bébihordozó ülés kényelmes, attól még nem biztos, hogy jó választás, ha hosszabb időszakokra benne hagyjuk a babát.

OSZD MEG másokkal is!