Nem mindennapi dolog mentheti meg a világot!

Bizarr, mégis praktikus, és óriási megoldás lehet a világ legégetőbb problémájára!

A biológiailag lebomló, de akár meg is ehető buborék forradalmasíthat mindent.

A feleslegessé váló műanyag flakonok óriási környezetvédelmi problémát jelentenek világszerte. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét.

Egy londoni stratup vállalkozás, a Skipping Rocks Lab ennek megoldására fejlesztette ki a biológiailag lebomló, de akár meg is ehető “buborékot”, mely hatalmas áttörést jelenthetne a műanyaghulladék csökkentésében.

Rodrigo García González már korábban is felhívta magára a figyelmet különleges találmányaival, de most egy világszerte hatalmast érdeklődést kiváltó ötlettel állt elő, melynek megvalósításában az Imperial College London két hallgatója, Guillaume Couche és Pierre Paslier segítette.

Az Ooho nevet viselő találmányuk néhány héttel ezelőtt nyerte el az Európai Unió 20 ezer eurós fenntarthatósági díját, így remélhetőleg a mindössze néhány forintos előállítási költséggel rendelkező vizesbuborékot tovább tudják fejleszteni és hamarosan piacra is kerülhet.

A buborék úgy készül, hogy a vizet gömb alakúra fagyasztják, és ezt a jéglabdát kalcium-klorid oldatba mártják, amely zselés réteget képez a jég felületén. Ezt követően barna algakivonatból álló oldatba helyezik, amely második membránként tovább erősíti a bevonatot.

Hosszú algafürdőt követően a héj egyre vastagabbá és erősebbé válik – írja a Smithonian Intézet magazinja. A jéggé fagyasztás azért fontos, hogy a kalcium-klorid és az alga a membránban maradjon, és ne oldódjon bele a folyadékba.

A szobahőmérsékleten folyékonnyá váló vízhez egy apró harapással, vagy bármilyen, nagyobb erőhatás kifejtésével hozzáférhetünk, sőt a megmaradó membránt akár el is fogyaszthatjuk.

Akik kissé viszolyognak a elfogyasztásától, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen az anyag gyorsan lebomlik és nem szennyezi a környezetet. 

Az Ooho, ahogy feltalálója is mondta, még nem tökéletes, de valóban ígéretes alternatívának tűnik a környezetet szennyező PET-palackok helyett.

OSZD MEG másokkal is!