Megváltozott a szemétszállítási törvény: sok pénz maradhat a zsebedben, spórolhatsz,a tudsz erről!

Nagyot spórolhatsz a szemétcsekken az új szabállyal!

Változás a szemétszállítási törvényben! A legtöbben még nem is hallottak róla, pedig már életbe is lépett! Itt tájékozódhatsz!

Aki ezután akarja lecserélni a palafedésű házán le a tetőt, az most már maga is a maga is beszállíthatja a hulladékgyűjtő pontra a régi tetőfedő anyagot és ezzel nagyon sok pénzt megspórolhat.

Módosítja a hulladék-törvényt a kormány, már fel s került a tervezet a kormány honlapjára, amely tartalmazza az azbesztet tartalmazó építőanyag elszállítására, és átvételére vonatkozó új szabályt is.

Köztudott, hogy azbesztet tartalmaz a síkpala , aminek a pora rákkeltő hatású. A síkpalán hajszálrepedések keletkeznek egy idő után, mik ezután átengedik az esővizet. 

Régebben nagy divat volt ezzel az anyaggal befedni a házat, nemcsak a családi házakat, hanem a társasházakat is. Napjainkban egyre többen bontják le az elavult, sérült palatetőket és cserélik ki más, időjárásálló új tetővel. 

Csak nagy problémát jelent a bontott, használt anyag elszállítása, mivel veszélyes, mérgező hulladék, ezért kizárólag hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező vállalkozó szállíthatja el a háztól a palát, egy speciális hulladék lerakóba, ez pedig igen sok pénzbe kerül. 

-írja a napi.hu.

A módosított szabály engedélyezi, , hogy a speciális hulladék lerakó átveheti a palát olyan személytől is, aki nem rendelkezik hulladékgazdálkodási engedéllyel, de kizárólag abban az esetben, ha az a “lakosságnál keletkezett”. Az ingatlan tulajdonosának a bontott palát : 

„a pala szállítására és tárolására alkalmas gyűjtőedényben – nem üzletszerű szállítás keretében – kell a hulladékgyűjtő pontra vagy a hulladékkezelő létesítménybe szállítania”.

Egyelőre a tervezetben nem esik szó a lerakási díjról, de vélhetően ezt meg kell fizetni ezután is.

A hulladék-törvény módosításának egy másik szabálya például engedélyezi azt, hogy alvállalkozót alkalmazzon,a hulladékgazdálkodási közszolgáltató, azaz a szemétszállító, viszont az alvállalkozó kizárólag nonprofit gazdasági társaság lehet.

OSZD MEG másokkal is!