Kösd fel a gatyád! Tízezreknek nőhet majd a havi törlesztője!

A svájci frank árfolyamának emelkedése miatt felgyűlt tartozást most hozzáírják a jelenlegi törlesztőrészlethez. Ez azért nem jó hír, mert valakinél így a futamidő is hosszabb lesz és többet is kell fizetniük majd.

Ez azért van, mert idén lejár majd az árfolyamgát által biztosított kedvezményes időszak, mely 5 évre votl megszabva. Emiatt, és a fokozatos kifutás miatt legalább 59.000 ügyfélnek fog 7.000 forinttal emelkedni a havi törlesztője, ami sokaknak igen megterhelő lehet majd.


Binder István, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője tájékoztatta a médiát és a lakosságot, hogy az árfolyamgátat választó svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező ügyfeleknek a forintosítás után 180 forintos árfolyamon kellett a törlesztőrészletüket visszafizetni, ugyanakkor a svájci frank forintosítása 255 forintos ároflyamon ment végbe.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az 59 ezer ügyfélből 13 ezernek csak 1000 forinttal nő a törlesztő részlete.

Az ügyfelek 5%-ánál a törlesztőrészlet emelkedésének ténye miatt a futamidő is értelemszerűen meg fog hosszabbodni. Szerencsére a nagy többségnél 5 évnél rövidebb lesz a futamidő.