Itthon akár 70 ft a tojás darabja: Ausztriában nem hittem a szememnek!

Szinte el sem fogod hinni!

80 forintos darab áron lehetett vásárolni tojást a hazai multikban. Ráadásul az előzetes információk alapján a hét közepétől tovább drágulhat. 

Felkerestünk egy Szabolcs Szatmárban Bereg megyében működő tojás nagykereskedést, ahol magyar,lengyel és szlovák tojást forgalmaznak. 

A tulajdonos elmondása szerint, már több mint két hete visszaesett a tojás ára. Most az S méretű mély almos tojást 31,5 Forintért kapják és 33 forintért értékesítik.

A több országot is súlyosan érintő fipronil-szennyezés miatt, el kellett pusztítani több millió tojótyúkot. 

Ennek köszönhető a tojásárak ilyen szintű emelkedését.

Az állomány pótlása folyamatosan zajlik és nagyjából január közepére várható, hogy visszaáll az eredeti állapot.

Az európai tojáspiacot normál esetben a túlkínálat jellemzi, ez alacsony árakat biztosít Magyarországon is. 

Viszont ha valami előre nem látható esemény történik mint most ebben az esetben is, azt ugyanúgy hamar megérezzük. 

A magyar tojástermelők körülbelül a hazai piac 70-75% képesek ellátni, így minket igazság szerint nem is nagyon kellett volna, hogy érintsen a termék hiánya, mégis közel a háromszorosára emelkedtek az árak. 

Piacokon a tojásokat a magyar termelők most 65 forintos darabáron kínálják, ez a drágulás viszont nagyon megterheli családok pénztárcáját, hiszen egy olyan élelmiszerről beszélünk, ami minden háztartásban megtalálható és minden család fogyaszt valamilyen formában.

Ne feledjétek, egy olyan élelmiszerről beszélünk aminek az áfája csupán 5%. Több marad a családoknál! Igen, a tojást termelő és forgalmazó családoknál!

OSZD MEG másokkal is!