Hivatalos: megvan, mikor jönnek az új ezresek, és mit kell tenni a régiekkel!

Figyelem, erről jobb, ha tudsz, hogy meddig lehet majd fizetni velük!

Az új 1000 forintos bankjegyek hamarosan megjelennek, és azt is tudni lehet, hogy pontosan mikor kell majd a régiekkel felmondani a kapcsolatunkat.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatta róla a közvéleményt.

A keddi napon a honlapjukon tették közzé a részleteket, amit nem árt, ha tudsz.

A bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel 2018. október 31. után még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű ­új fizetőeszközre.

Arról is beszámoltak, hogy a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban.

Felidézték, hogy az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje. 

A programban az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult és bevonták a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.

OSZD MEG másokkal is!