Hatalmas veszélyt jelentenek a szúnyogon, vigyázni kell velük nagyon!

Felhívták a veszélyre a figyelmet!

Sokan nem tudják, de évről-évre nagyobb veszélyt jelentenek a szúnyogok az emberek és főleg a gyerekek számára.

Ez a veszély mára olyan nagy, hogy a szakemberek és a kormány is foglalkozik a problémával.

A tavaly (például víztartályokba, pocsolyákba vagy tavakba) lerakott peték egy része ugyanis szintén átvészelhette a fagyokat. 

Ezek tartós meleg esetén már 3-5 nap múltán lárvává fejlődnek, majd bebábozódnak, hogy újabb néhány nap elteltével párzásra készen kiröppenjenek a nagyvilágba.

 Készüljünk tehát fel a támadásukra: tegyük fel a szúnyoghálókat, szerezzünk be minél előbb riasztószereket, valamint a csípésekre a viszketést, a gyulladást enyhítő krémet. Utóbbi különösen azért ajánlott, mivel ha a vakargatás miatt felsértjük a bőrt, akkor az bakteriális fertőzéseket is okozhat.

Csípés jelei jelentkezhetnek azonnal, de egy-két nap múlva is:

A bőrünkön puha, kezdetben halvány duzzanat jelenik meg.

A csípés helye rózsaszínné vagy pirossá válik, viszketni kezd.

A szúnyogcsípésre érzékenyeknél a panaszok viszonylag nagyobb területet is érinthetnek, ritkán akár súlyos allergiás reakció is felléphet. Utóbbi esetben torokduzzanatot, csalánkiütést vagy nehézlégzést is okozhat, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni

Bizonyos tényezők, noha az okok ma még nem egyértelműek, növelik a szúnyogcsípés kockázatát. A vérszívók jobban szeretik például a férfiakat, a gyerekeket, a 0-s vércsoportúakat, illetve azokat, akik sötét ruhát viselnek. 

A legújabb kutatások szerint azoknak, akiknek a bőrfelszíne nagy koncentrátumban tartalmaz szteroidokat vagy koleszterint, szintén sokkal vonzóbbak a szúnyogok számára, akárcsak azok, akiknek a szervezete nagyobb mennyiségben állít elő bizonyos savakat (pl. húgysavat).

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek

A szakértők szerint a globális felmelegedés egyik következménye lehet az is, hogy egyre több szúnyogok által terjesztett fertőzés üti fel a fejét szerte Európában. 

Magyarországon egyelőre nincs ok a pánikra, valószínűleg azonban csak idő kérdése, hogy nálunk is jelentősebb számban megjelenjen több, eddig trópusi betegségként számontartott kór.

OSZD MEG másokkal is!