GYÁSZ: Meghalt Stadler József!

66 évesen halt meg a rendszerváltás utáni Magyarország kulcsfigurája.

Stadler József ügyvédje erősítette meg a hírt, hogy meghalt a 66 éves szimbolikus figura.

Dr. Balázs László Tibor a Lokálnak erősítette ezt meg először.

Stadler nevével a legtöbben akkor találkoztak először, amikor korát megelőzve felhúzott egy stadiont a szülőfalujában, nem sokkal később pedig azzal tett szert kétes hírnévre, hogy többmilliárdos adócsalással lefülelte az APEH.

Később börtönbüntetésre is ítélték őt.

Életútja igen izgalmas volt, és a beszámolók szerint eredetileg juhászként dolgozott, így lett később a leggazdagabb emberek között Magyarországon.

Sok olyan termékben is meglátta a fantáziát, amit mások nem gondoltak jó üzletnek, és szinte minden bejött neki. 

Árult többek között toalett és légfrissítő olajat is. A 90-es években már annyira jól ment neki, hogy 1993-ban saját kamionflottával rendelkezett.

Sokan mégis leginkább a fociba vetett hite és bizalma miatt ismerik őt. Egy igen erős kezdőlépéssel - egy saját stadionnal - beszállt a nagypályás fociba. 

Sajnálatos, hogy adótrükkjei hozták el végül a vesztét, amit primitív, rá nem jellemző módon példátlan amatőrséggel követett elk.

A Stadler elleni APEH-vizsgálat milliárdos adótartozást és különféle számviteli trükközéseket tárt fel. A vállalkozó a rá irányuló össztüzet arra vezette vissza, hogy a hatalomnak szúrta a szemét a foci területére tett kitérője. 

A börtönbe szinte belerokkant. Az első börtönbüntetést - ennek csak a felét ülte le - 2011-ben újabb követte, a kettő közti, szabadlábon töltött időt a vállalkozó egy saját, elsősorban ruhákat forgalmazó áruház és webáruház menedzselésével töltötte.

Egyszer még egy saját fesztivál gondolata is megfogant az agyában Ozora mintájára, de erről végül letett.

A magyar rendszerváltás utáni egyik legszimbolikusabb figurájaként fognak rá emlékezni.

OSZD MEG másokkal is!