Gáztámadásra készült az Iszlám Állam Ausztráliában!

Az Iszlám Állam már nagyon a vesztét érzi, és egyre kétségbeesettebb támadásokat próbál végrehajtani, melyeket a kapkodás végett sikerül megakadályozni?

vagy arról van szó, hogy új stratégiát váltottak? 

Mindenesetre egy utasszállító repülőgép felrobbantására és gáztámadásra készült két férfi, akit a minap vettek őrizetbe Sydneyben.


Phelan elmondta, hogy a 49 éves Khaled Khayat és a 32 éves Mahmoud Khayat konkrét tervekkel indult el, hogy az Etihad légitársaság gépét eltérítsék, majd gáztámadást hajtsanak végre a Sydneyből Abu-Dzabiba tartó járaton.

Annyit már tudni lehet, hogy kén-hidrogénnel szerették volna végrehajtani a merényletet, amit szrencsére a hatóságok időben megakadályoztak. Ausztrália területén nem votl jelelmző a merényletek megtörténése, sem a kísérletek, így ez mindenképp egy érdekes aspektusa a terrornak.

A pokolgép alkatrészeit és a katonai minőségű robbanóanyagot egy légi teherszállítmánnyal juttatta el hozzájuk Törökországból az Iszlám Állam egyik parancsnoka.

Phelan szerint aggasztó, hogy ezt a merényletet úgy tudták kivitelezni az előkészítési fázisig, hogy semmit sem vettek észre a hatóságok.

A reptérre vitték Sydney-ben július 15-én a csomagot, hogy felvigyék a gépre. Húsdarálónak volt álcázva a szerkezet, azonban valamiért nem vitték fel végül a gépre, egyesek szerint azért, mert a hatóságok már megfigyelték a repteret, vagy túl szigorúak voltak a biztonsági intézkedések.

A meghiúsult kísérlet után a két vádlott megpróbált házilag vegyi fegyvert készíteni. Végül egy külföldi hírszerző szolgálat fülesének köszönhetően tudták az ausztrál hatóságok lekapcsolni az elkövetőket és megtalálni a pokolgépet.