Figyelem: hatalmas változás a postákon, erre figyeljünk oda!

Januártól lépett életbe, de még mindig sokan nem tudnak róla!

Január 1-jén lépett életbe a változás. Mostantól ne csodálkozzon ha közüzemi sárga csekkek befizetésénél elkérik a postán a személyi igazolványát.

Törvény írja elő!

Az intézkedés jogi hátterére a Magyar Posta honlapján található hirdetmény világít rá.

 Az internetes felületen ez olvasható: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló 2017-es törvényben előírt átvilágítási intézkedések alapján lehet szükség a befizetésnél adatfelvételre, okmánymásolásra. 

E szerint tehát a Magyar Posta bizonyos ügyekben köteles rögzíteni az ügyfél jogszabályban előírt adatait, illetve átvilágítani az ügyfelet.

Így fizethetünkJanuár 1-jétől az ügyfél okmányok nélkül befizetheti csekkjeit: Bankkártyás csekkbefizetéssel; adó, illeték, bírság befizetése („M” jelzésű csekkek) esetén; 300 ezer forintig áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén (általában „FM” jelzésű csekkek).

Mikor kell az ügyfélnek okmányokkal azonosítani magát, ha készpénzben fizeti a csekkjeit?

Ha van FM jelzés a csekken, de annak értéke meghaladja a 300 ezer forintot; ha nincs M, vagy FM jelzés a csekken; ha belföldi postautalványt akar fizetni; ha nemzetközi postautalványt akar befizetni, és annak értéke meghaladja a 300 ezer forintot.

Milyen okmányokra/igazolványokra van szükség?

Egy személyazonosításra alkalmas, érvényes igazolvány (személyi, útlevél, jogosítvány), és egy lakcímkártya.

Miért mentesül az adatrögzítés alól az, aki kártyával fizeti a csekkjeit?

A bankkártyát kibocsátó bank már elvégezte az ügyfél szükséges azonosítását, ezért arra a postai bankkártyás befizetésnél már nincs szükség.

OSZD MEG másokkal is!