Figyelem: HATALMAS változás a kazáncsere programban! Ennek nagyon sokan nem fognak örülni!

Lesznek, akiknek ezzel ugrott is a csere!

2018. szeptember 26-án újabb rendelkezések lépnek életbe a kazáncserék kapcsán, melyek főként a társasházakban élőket érintik.

Megszűnik a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítéssel rendelkező TURBO kondenzációs készülékek gyártása, illetve a szigorított nitrogén-oxid (NOx) kibocsátási érték miatt az eddig ErP minősítéssel elfogadott hagyományos kéményes készülékekben is jelentős műszaki átalakítás szükséges, ami előreláthatólag komoly áremelést hoz magával. 

Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások esetében már 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott kondenzációs kazánt telepíthettek az EU kazáncsere rendeletei értelmében. 

Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak - hívta fel a figyelmet a Szerelvénybolt Kft.

A másik kategória, ahol komoly változások várhatók, a kazánpiac kb. 5 százalékát jelentő, 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékek és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti hagyományos kombi kazánok. 

A jelenleg kapható, ErP jelzéssel jelölt pár termék esetében jelentős műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptembertől hatályba lépő, szigorított 56 mg/kWh-ás NOx-kibocsátási értékeknek. A szigorított NOx-kibocsátás minden kazántípusra vonatkozik, melynek a jelenleg kapható kondenzációs kazánok közül sem felel meg mindegyik.

Az őszi termékváltást követően így a készülékek ára akár 10 százalékkal is magasabb lehet a jelenlegieknél, azaz megközelítőleg eléri a belépő szintű kondenzációs kazánok árát. Sokan még mindig a halogatás lehetőségét keresik, pedig már most jól látszik, hogy nagyságrendileg 15 százalékot spórolt, aki 2-3 éve meglépte a kondenzációs kazáncserét. Az alsó kategóriás kondenzációs kazánok ára minimálisan csökkent az elmúlt 2 évben, a közép és felső kategóriás készülékek viszont kb. 10 százalékkal drágábban kaphatók jelenleg.

Sokan nem tudták vagy nem akarták finanszírozni az akár milliós átalakítási költségekkel járó kondenzációs kazánra való átállást. 

Ennek hatására 2017-ben közel megduplázódott az elektromos kazánok eladása az előző évhez képest. 

Az elsődleges érv az elektromos kazán mellett a gyors és adott pillanatban kisebb költséggel és macerával járó telepítés, mivel így megspórolható az engedélyeztetéssel, átalakítással járó idő, valamint annak akár milliós költsége is. 

Ezek a készülékek már 200 ezer forinttól beszerezhetők, ugyanakkor egy 40-50 m2 körüli lakás esetében egy 6-9 kW-os készülék több ezer forinttal növeli meg a havi fűtésszámlát a hagyományos gázkazánhoz képest. Általában egy nagyobb mérő beszerelése is szükséges, ugyanakkor a karbantartási költségek jelentősen alacsonyabbak, mint egy gázkazán esetében. 

A szigorítások következtében további növekedés várható az elektromos kazánok piacán.

OSZD MEG másokkal is!