Figyelem. ha ilyen a sütőolajod, AZONNAL cseréld le!

Ezek az ismertető jelei. Nagyon vigyázz vele, mert mérgező!

Nem mindegy, hogy milyen sütőolajat használsz. vannak jelek, melyeket ha észlelsz, AZONNAL ki kell dobni, és nem szabad tovább sütni vele.

Nagyon fontos, mert egy ponton túl az olaj rákkeltő is lehet, főleg ha nagyon sokszor volt felhasználva.

Ilyenkor az egyik fontos tényező a füstölési pont. 

A füstölési pont az a hőmérséklet, amelyen a zsiradék felett látható füst jelenik meg, ekkor a zsír/olaj intenzíven bomlik, és káros melléktermékek keletkeznek, az ételhez pedig kellemetlen íz társul. 

Ez a jelenség ugyancsak a telítetlen zsírsavakban lévő kettős kötésekkel és az olajban található egyéb anyagok jelenlétével magyarázható.

A konyhai eljárások során különböző ideig, különböző hőmérsékleti tartományban használjuk a zsiradékokat. 

A rövid ideig tartó magasabb hőmérséklet (füstölési pont alatt) kisebb káros hatással van az olajokra, mint egy hosszabb ideig tartó, közepes hőmérsékletű felhasználás. 

Az olajban megjelenő kisebb-nagyobb szennyeződések miatt a füstölési érték folyamatosan nő...

Míg a sertés- és a libazsír általában a lassú sütésre, párolása kitűnően alkalmas (140-170 °C) akár lábosban, vagy serpenyőben, a bő olajban hirtelen sütésre inkább a napraforgó- vagy az olívaolaj való. 

OSZD MEG másokkal is!