FIGYELEM: fontos tudnivaló, erről neked is tudnod kell, komoly változás érinti a hétvégét!

Nagyon figyelj oda, mert nagy problémák adódhatnak belőle!

Itt a tavasz, ezzel párhuzamosan pedig jön az ilyenkor jól megszokott óraátállítás.

Ne felejtse el, hogy március 25-én, vagyis vasárnap éjjel 2 óráról kell 3 órára előre állítani a vekkereket! 

Ez annyit jelent, hogy bár egy órával kevesebbet fogunk aludni, a nap tovább marad fent a későbbi órákban.

Bár van olyan ország Európában, ahol már nem állítják át az órát, hazánkban ezúttal még szükséges ezt megtenni. A két időszámítás bevezetése azért volt indokolt, hogy a mesterséges világítással eltöltött órák számát csökkentsék, és ezzel energiát takarítsanak meg.

A nyári időszámítás széles körben elfogadott rendszeréhez számos előny és hátrány párosul. A kritikusok leginkább azt hozzák fel az óraátállítás ellen, hogy a belső biológiai órát nem lehet egyik napról a másikra átállítani. 

Ilyenkor sokaknak napokig rossz a közérzete, fejfájás, figyelemzavar jelentkezhet az embereknél. Felborulhat az alvási ciklus is: ébredhetünk kialvatlanul, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem tudunk elaludni

A nagy kérdés viszont az, hogy megmarad-e az óraátállítás - olvasható a napi.hu cikkében. 

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Az Európai Bizottság január végén döntött, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, vagyis az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. 

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

OSZD MEG másokkal is!