Figyelem! Csökkenteni fogják az ingyenes laborvizsgálatok lehetőségét

Erről nem árt ha tudsz, változások jöhetnek!

A háziorvosokat arra igyekeznek sarkalni, hogy betegeik laborvizsgálatain spóroljanak. 

Ezt amiatt teszi, mivel rengeteg a feleslegesen elvégzett laborvizsgálat, ami a kormány szerint iszonyú pénzeket emészt fel és így megtakarított összeget másra lehetne fordítani az egészségügyön belül. 

Ám a szakma szerint ezekre a vizsgálatokra nagy szükség van, hogy a gyógyításhoz feltétlenül szükséges elvégezni ezeket a vizsgálatokat.

Selmeczi Katalin, A Háziorvosok Szakmai Szervezetének elnöke azt nyilatkozta, hogy nap mint nap egyre több feladat hárul a háziorvosokra a magyar egészségügyi rendszeren belül, s az egyik legfontosabb eszközük a laborvizsgálat. 

Amit most bizonyos érdekek azzal korlátoznának, hogy kevesebb laborvizsgálati beutaló írására ösztönöznék az orvosokat. 

Azokat a háziorvosokat, akik a laborvizsgálati költségeket leredukálják egy bizonyos szintre, jutalmazni fogják. Azok az orvosok akik csínján bánnak a laborvizsgálati beutalók írásával, több tízezer forint jutalmazásban részesülhetnek.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az egészségügyért felelős államtitkár az intézkedést azzal indokolja, hogy hazánkban a laborvizsgálatok száma kétszer annyi, mint az uniós átlag. 

A szakértők szerint pedig a vizsgálatokon történő pénzmegtakarítási szándék nem célravezető, mert ezen vizsgálatok segítségével betegségeket fedeznek fel még kellő időben, s állítják be betegeik gyógyszeradagjait is.

OSZD MEG másokkal is!