Figyelem: brutális üzemanyag drágulás jöhet!

A gatyád is rámehet!

Óriási eltérések vannak az országon belül is. 

Az emelkedő nemzetközi kőolajárak miatt tartósan 400 forint fölé emelkedhet a benzin és a gázolaj ára. A feszült geopolitikai helyzet miatt pedig még további drágulásra számítanak az elemzők - olvasható az atv.hu-n.


A nemzetközi piacon ugyanis már több mint 70 dollárba kerül egy hordó kőolaj - erre évek óta nem volt példa.

A geopolitikai feszültségek miatt pedig a piac továbbra is pesszimista, így további drágulás várható.

A százhalombattai finomító pedig 90 százalékban importálja a kőolajat, a drágulás tehát Magyarországot is érinti. Bár a végleges literenkénti üzemanyagár ennél lényegesen összetettebb.

Az egyik, és nagyon sokszor emlegetett tétel a jövedéki adó, ami több mint harmada az árnak. A másik az áfa, a harmadik a készletezési díj, a negyedik a nagykereskedelmi ár, és az ötödik a kiskereskedelmi ár. Csak ezeken felül vagy ezek mellett jelenik meg a nyersanyag, vagy a termelői ára az üzemanyagnak.

Így kisebb nagyobb eltérések előfordulnak a benzinkutak árai között.

Jelenleg az M1-es és M5-ös autópálya mentén a legdrágább az üzemanyag: a benzin 417, míg a gázolaj 432 forint. A legolcsóbban Ajkán lehet benzint venni, gázolajat pedig Mezőkövesden.

 Utóbbi már tavaly ősz óta tartja az átlag alatti gázolajárat, amikor is a térség országgyűlési képviselője, Tállai András egyeztetett a Mol-lal és elintézte, hogy csökkenjenek a környéken az üzemanyagárak. 

Az elemző szerint ezt a város környéki települések benzinkútjai nagyon megsínylik, hiszen szinte mindenki Mezőkövesdre jár tankolni.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: egyazegyben.com