Figyelem: ARZÉNNEL szennyezett termékeket találtak a magyar áruházakban!

A hatóságok kiadták a figyelmeztetést, ezt SENKI se fogyassza el ha már megvette!

A lakosságot figyelmeztetik a lakosságot. Olyan terméket találtak a boltok polcain, melyek erősen szennyezettek Arzénnel.

Az arzén nagyon mérgező a szervezetre.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben, illetve bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 féle puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban.

Kiemelték, hogy a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval elnevezésű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint, hogy a Tesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és a kadmiumszennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok, amelyek szerint a szennyezőanyagok mértéke az unió által megszabott határérték felét érte el.

A vizsgált elemek közül az arzént minden termékben kimutatták, de az Olaszországból származó Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai uniós határértéket. 

A NÉBIH is vizsgálatott indított a termékekkel kapscolatban, ők óvatosabban fogalmaznak, szerintük a benne lévő arzén nem mérgező nagymértékben.

A vizsgált termékekben talált nemesfémekről megjegyezték, hogy a higanyt a tesztelt termékek többségében nem lehetett kimutatni, ólmot csak a minták negyedében találtak, nagyon kis mértékben, és bár a kadmiumot a legtöbb termékből kimutatták, az egyesület felmérése szerint ennek az anyagnak a koncentrációja sem tekinthető lényeges kockázatnak - olvasható a szervezet közleményében.

OSZD MEG másokkal is!