EZÉRT egyél sok csípős paprikát!

Rengeteg jótékony hatása van!

Ritkítja a vért, serkenti a vérkeringést, felmelegíti, energiával tölti fel a szervezetet, a hangulatra is jó hatással van. 

Megelőzi a szív- és koszorúér megbetegedéseket. 

A népi orvoslásban a csípős paprikát a rossz emésztés, gyomor- és bélpanaszok esetén is ajánlott. Felgyorsítja az anyagcserét és baktérium ölő hatása is van.

Tévhit, hogy árt a gyomornak és gyomorfekélyt okoz. 

Nagy mennyiségben ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de eközben a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen.

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

Megfázáskor is gyakran ajánlják a betegeknek az erős paprikát. Enyhíti a torokgyulladást, és az orrduguláson is segít, mert felhígítja az orrmelléküregben megtapadt nyákot. Fertőtlenítő hatását is gyakran emlegetik.

Biztosan tapasztaltad már, hogy valahányszor csípős paprikát eszel, folyni kezd az orrod. 

A kapszaicin ugyanis fokozza az orrnyálkahártya működését, amivel segíthet a krónikus arcüreggyulladásban szenvedőkön. 

Ha valamilyen emésztőrendszeri vagy légúti fertőzés kínoz, érdemes adnod egy esélyt a csípős paprikának.

 A kórokozók jelentős része ugyanis nem bírja a kapszaicint, ami erős aromájának köszönhetően természetes fertőtlenítőszerként működik.

Cukorbetegek számára különösen ajánlott a fogyasztása, mivel ők fogékonyabbak az ilyen betegségek elkapására. Amennyiben valamilyen emésztőrendszeri fekélyes megbetegedésben szenvedsz, esetleg érzékeny az epéd, mindenképpen kérdezd ki orvosod véleményét!

OSZD MEG másokkal is!