Ettől a titokzatos "energiaitaltól" voltak olyan erősek az ókori gladiátorok!

Nemrég, egy epheszoszi gladiátortemetőben rengeteg csontra bukkantak, amelyek nagy valószínűséggel az egykori hihetetlen erővel bíró harcosok maradványait rejtették.

Ezek vizsgálatával végül egy rendkívüli titokra derítettek fényt: mégpedig arra, hogy miben is rejlett a gladiátorok mérhetetlen ereje. Abban már korábban biztosak voltak a történészek és régészek, hogy egy különleges főzet lehetett az egésznek a kulcsa, mely erővel ruházta fel a harcosokat.

No, nem valami mágikus italról beszélünk, hanem egy nagyon erős, vitalizáló keverékről.


A Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Berni Egyetem kutatóinak közös projektje  derítette ki a titkot. Epheszosz városának gladiátortemetője rengeteg csontot szolgáltatott, amin elvégezhették az elemzést.

Kiderítették, hogy a nagy hírű ókori gladiátorok, nemcsak vegetáriánusok voltak, de egy különleges italt ittak, amit a mérkőzések előtt is használtak.

És hogy miből volt ez az ital nagyrészt? Hamuból. igen, hamuból. Ez egy olyan különleges főzet volt, amit azért használtak, hogy a testük sérülései hamar regenerálódjanak.

Jelentős eltérés található a lakosság és a gladiátorok csontjai között abból a szempontból, hogy utóbbiaknál jóval magasabb stroncium arány mutatható ki. A tudósok szerint ez arra enged következtetni, hogy a gladiátorok jóval több ásványi anyagot vittek be szervezetükbe.

A hamu pedig egyértelműen egy ilyen forrás lehetett, és a környéken is megtalálták a maradványait.

“A növényi hamut nyilvánvalóan azért fogyasztották, hogy erősítsék a testüket a fizikai erőkifejtések után és segítsék a csontok gyógyulását” - mesélték a kutatók.


A kalcium fontos volt, hogy erős csontozatuk legyen, így nehezen törte el őket az ellenfél. A magnézium is igen jelentős mértékben volt jelen ebben a főzetben. Ahogy több más kultúra is, a rómaiak a növényi hamut gyógyszerként és fűszerként használták. 

A rómaiak igen fejlettek voltak a gyógyítás, és a különféle keverékek készítése terén, így a gladiátorok által ivott főzet is hatalmas erőt biztosított.