Emberi test 22 titka, ami téged is meg fog lepni!

Máshogy fogsz magadra tekinteni, ha ezeket megtudod... tényleg nagyon érdekes dolgok.

Az emberi test egy rendkívül pontos és tökéletes mechanizmus. Sajnos, ezekre a testünkben a mindennapokban végbemenő rendkívüli folyamatokra nem szentelünk megfelelő figyelmet.

Most megmutatunk 22 olyan csodálatos dolgot, ami nap mint nap végbemegy a testedben anélkül, hogy különösebben feltűnne neked. Ez maga a csoda! Sokat egészen biztos, még csak nem is sejtettél…

1. A szemmozgató izmok átlagosan 100 ezerszer mozognak egy nap alatt. Az erre való energiaráfordítás megegyezik azzal, ha 80 km-t sétálnál naponta.

2. A köldököd valóságos baktérium-világ, több ezer baktérium él ott; összevetve körülbelül annyi, mint egy őserdőben.

3. Az élet során szervezetünk körülbelül 25 ezer liter nyálat termel. Viszonyításképpen: ezzel a mennyiséggel két közepes úszómedencét lehetne megtölteni.

4. Agyunk képes megközelítőleg 50 ezer különböző aroma megjegyzésére.

5. A vörösvértestek könnyedén beutazzák egész testünket akár 20 másodperc alatt is.

6. Az emberi szem annyira érzékeny, hogy ha a Föld lapos lenne, 50 km-re tőlünk is látnánk egy kis lánggal égő gyertya fényét.

7. A testünkben előforduló sejtek körülbelül 90%-a nem „emberi eredetű”, azaz legtöbbjüket a gombák, illetve más baktériumok termelték.

8. Az emberi test izmai sokkal erősebbek, mint gondolnánk. Teljesítményüket a természet korlátozza, hogy ne sérüljenek maguk az izmok, illetve az inak. Ez a korlátozás feloldásra kerül, ha a vérbe adrenalin kerül. Ismertek olyan estek, amikor szélsőséges körülmények között embereknek sikerült hatalmas sziklákat, sőt, megtörtént olyan is, hogy autót felemelni.

9. Egy felnőtt ember teste 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (7 oktillió) atomból áll.

10. Az emberi szem képes 10 millió különböző szín megkülönböztetésére is, és sokkal-sokkal több információ feldolgozására képes, mint egy távcső.

11. Mi vagyunk a legjobb hosszútávfutók a világon. Több ezer évvel ezelőtt az emberek úgy is vadásztak, hogy addig üldözték az áldozatukat, amíg az a kimerültségtől egyszerűen össze nem esett.

12. Testünk igazából enyhén világít a sötétben, de a fény, amit képes létrehozni, ezerszer gyengébb, mint amit a szemünk érzékelni képes.

13. A gyermekeknek átlagosan 60 csonttal többjük van, mint a felnőtteknek.

14. Amikor szerelmesek vagyunk, agyunkban ugyanazok az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) és hormonok szabadul fel, mint amik az amfetamin fogyasztásakor.

15. Az emberi test DNS-ének 50%-a megegyezik a banánéval.

16. Az emberi agy annyi villamos energiát képes előállítani, ami elég lenne egy átlagos lámpaégő működtetéséhez.

17. Egy átlagos ember egész életében, az összes ébrenléti idő 10%-át csukott szemmel tölti. Ennek az a magyarázata, hogy nagyon gyakran pislogunk.

18. Az emberi test legerősebb izmai a rágóizmok.

19. Ha az emberi agy számítógép lenne, egy másodperc alatt 38 ezer trillió műveletet lenne képes elvégezni. Összehasonlításképpen. a most létező legerősebb számítógép, ennek a mennyiségnek mindössze a 0,002%-át képes elvégezni.

20. Testedben minden másodpercben 25 millió új sejt termelődik.

21. Egy perc alatt képesek vagyunk akár 1000 szó elolvasására is.

22. Egy átlagos ember, élete során 19 kg-nyi bőrsejttől szabadul meg.

Ha testünkre úgy tekintünk, mint egy templomra, akkor ez a templom egészen egyedi a világon! Vigyázzunk is rá! Meséld el ezeket az érdekes tényeket barátaidnak, ismerőseidnek is, nekik is tudniuk kell, mennyire érdekes is az emberi test!