Brutális időjárási jelenség jön Magyarországra! Akár halálos veszélyt is jelenthet!

Sokan félnek is tőle...

Az Omega-blokk akár halálos veszélyt is jelenthet. Utoljára Európában 2003-ban fordult elő.

Franciaországban és Spanyolországban 37 Celsius foknál is magasabb hőmérsékletet mértek a napokban. A prognózis térképek veszélyes mintázatokat mutatnak még a következő hetekre is.

Európa felett olyan magas nyomású övezet van kialakulóban, amelynek a formája a görög Omega betűnek a rajzolata.

 Az Omega-blokk innen kapta nevét. Belsejében lévő magas nyomású rész akkora területet foglal el, hogy a kerületén lévő alacsony nyomású ciklonok nem hatolnak át rajta. 

Ez a ritka időjárási jelenség magas hőmérsékletet és nagy szárazságot okoz, ráadásul a légmozgás is a minimálisra szorul.

Legutoljára 2003-ban fordult elő hasonló időjárási jelenség és több ezer ember vesztette életét, amelynek a hőség volt az oka. Abban az időben csak Franciaországban 14 ezren haltak meg.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombattól szerda éjfélig.A prognózisok szerint az Omega-blokk hatása eléri Kelet-Európát is és több héten keresztül tikkasztó hőségben lehet részünk. 

Július végéig akár átlag feletti hőmérsékletekre számíthatunk. Madridban már most megdőlt a meleg rekord, ahol 40 Celsius fokot mértek kedden.

OSZD MEG másokkal is!