Brutális hétvége közeleg az időjárásban: rekord meleg idő várható, ezen a meteorológusok is megdöbbentek!

Ezt tényleg nem várta volna senki, mégis megtörténik!

Végre összhangba került az időjárás a hosszúhétvégével: ragyogó napsütés lesz 30 fokkal. 

A naptárra viszont fittyet hány, az ilyen idő június végén lenne időszerű.

A csütörtöki lehűlést okozó, csapadékot hozó hidegfront még az éjjel elhagyta Magyarországot, helyére pedig nyugodt, stabil légtömegek érkeztek. Azért mielőtt valaki gondtalanul hátradőlve élvezné a pihenést a hosszúhétvégén, vegye figyelembe: 

nagyon erős lesz az UV-sugárzás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint megfelelő védelem nélkül akár már fél óra alatt is leéghetünk a tűző napon – az aktuális UV-index itt.

Nagyon meleg pár záporral, zivatarral

Tényleg nagyon meleg lesz, a hőmérséklet csúcsértékei 30 Celsius-fok köré emelkednek, megeshet, hogy helyi melegrekordok fognak megdőlni. Jól hangzik, hiszen itt a négynapos szabadság, ám ijesztő is, ha belegondolunk: ilyen meleget június végén szoktunk mérni.

A tiszta, napsütéses szombat után vasárnaptól számíthatunk némi izgalomra:

A Balaton és a Tisza között fekvő területen délután kialakulhatnak záporok, zivatarok, hétfő délután pedig elszórtan bárhol kialakulhat kisebb nagyobb felhőszakadás.

Azért délután, mert a nap ereje addigra melegíti fel a felszínt, hogy elegendő feláramlást biztosítson a gomolyfelhők képződéséhez, de ahogy a meteorológus kiemeli, esőre csak helyi szinten, elszórtan van kilátás.

A jövő hét második fele már vizesebb lesz, megszaporodnak a záporok, zivatarok, a melegtől pedig fülledt, izzasztó lesz a kinti környezet.

OSZD MEG másokkal is!