Botrány: egy gyerek kezébe adták egy utasszállító repülőgép irányítását!

Az Air Algérie ATR672 olyan dolog történt, amit sokan emlegetni fognak elég sokági, noha akkor a pilóta és a legénység nem gondolta volna, hogy ekkora botrány lesz belőle.

Arról van szó, hogy az algériai légitársaság két pilótája egy jótékonysági akciót vezényelt le repülés közben.

Egy árva gyereket hívtak meg a  gépre, hogy bemutassák neki, milyen is egy utasszállító pilótafülkéjében. Igen ám, de talán túl sokat engedtek meg neki. Arról van szó, hogy az egyébként megható eseményt az Al Bilad TV is rögzítette, és le is adta adásba.


itt jött a döbbenet, ami szinten minden nézőt sokkolt, és felkeltette a nemzetközi sajtót figyelmét is: az első tiszt maga mondja a kamerába, hogy gyermek repülés közben jobbra és balra fordította az Algírból Szétifbe tartó gépet. 

Ezzel azonban kevesen tudják, de a biztonsági előírásokat sértették meg.

Egy gyerek ugyanis nem vezetheti a gépet.

Később azonban a két pilótával vitették el a balhét, akiket felfüggesztettek az állásukból, noha sokak szerint az egészről maga a légitársaság is tudott, és áldását adta rá.

Korábban is volt már az esetből tragédia, amikor az Aeroflot egyik járatánál a pilóta a saját gyerekeit engedte vezetni, és emiatt a gép végül egy szibériai domboldalba csapódott, és mindenki meghalt.

Elképesztő, hogy mikre vetemednek a pilóták, miközben tisztában vannak azzal, hogy emberek százainak életével játszanak.

Sokak szerint így is csak a szerencsén múlt, hogy nem lett belőle komolyabb tragédia. Az eset soha többé nem ismétlődhet meg - állította az algériai légitársaság egyik szóvivője, megígérve, hogy a biztonságra ezentúl kiemelt módon ügyelnek.