Botrány! A GVH rajtaütött a Telekomon és a Telenoron!

Az ügy elég súlyosnak tűnik: a GVH gyanúja szerint a két óriáscég az NMHH 2014-es árverésén és pályázatán összejátszott egymással.

Komoly baj lehet a két nagy mobilszolgáltató háza táján?


Olyan gyanús ügyletre derült fény, ami hatalmas botrányt robbanthat ki, és a két cég renoméjába kerülhet. Most jelenleg bármi megtörténhet.

Lecsapott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomra és a Telenorra, a két cég székházában szerdán értesítés nélküli vizsgálatot is tartottak.

A pályázat a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokról szólt. Ebben játszhatott össze egymással a két nagy vállalat.

A GVH ezzel a gyanúval kapcsolatban tartott egy rendkívüli ellenőrzést.

A gyanú és a vád nem kicsi, ebbe akár mindkét nagy vég belebukhat: a cégek az eljárás előtt felosztották a piacot egymás között, és összehangolták az ajánlataikat. 

Még bizonyítékokat ugyan nem találtak rá, de éppen ezért tartottak most egyfajta rajtaütést.

A GVH közleménye után a Telekom közölte, mindenben együttműködnek a hatósággal, de természetesen nem követtek el semmi jogszerűtlent, "nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben." 

Szerintük a 2014-es frekvenciapályázat sikere a "Digitális Magyarország megvalósításának meghatározó állomása volt. A 4G lefedettség bővülésének köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak meg az ügyfelek előtt, valamint javult és javul a vállalkozások és az ország versenyképessége."

Hamarosan kiderülhet, hogy így volt-e, ha azonban bizonyítékokat találnak a gyanúra, akkor gigabírság is sújthatja ezeket a vállalatokat.

OSZD MEG másokkal is!