Az összes kézműves sörnek befellegzett?

Lehet, hogy a Csíki sör harca ugyan megváltó tényező volt a magyar piacon, és a Heineken botránya igencsak megerősítette a nemzeti öntudatunkat bizonyos értelemben, de a helyzet a jövőben durván eszkalálódhat.

Arról van szó ugyanis, hogy a nagy és gazdag multik egyszerűen bezáratnák a kisebb sör manufaktúrákat, melyek jellemzően kézműves sörök forgalmazásából tartják fenn magukat.

A Csíki sör tulajdonosa szerint ugyanis újabb háború indulhatott meg ellenük, és az egész piaci szegmens ellen.

A Csíki Sör hiába bővítette a gyártókapacitását, nem tudta növelni a nyári eladásait, ezért új ellenséget keresett magának a nagy sörgyártók által indított árháború képében.

fotó: beerporn.hu

A nagy sörgyártók ugyanis méretüknél és anyagi lehetőségeiknél fogva próbálják a csíki sör, és az ehhez hasonló kis sörgyárakat kiszorítani a piacról.

Sok a gyanú arra vonatkozóan, hogy egyfajta kartellháború zajlik ellenük.

Ilyen példáért nem kell messzire mennünk: legutóbb például Görögországban büntették meg 31,5 millió euróra a Heineken ottani leányvállalatát, mert visszaélt a piaci erőfölényével. 

Magyarországon a Spar központilag nem engedi be a boltjai polcaira a Csíki Sört annak ellenére, hogy a hozzá tartozó boltokban kiváló eladási számokat produkált.

"Az összes nagy gyártó, nyilván teljesen véletlenül és egymástól függetlenül, ugyanazokat a feltételeket kínálja a nagy élelmiszerláncoknak fizetési határidők, raktározási feltételek, árpolitika szempontjából. Olyan árat ajánlanak egy bizonyos eladott mennyiség fölött, amire a bolt nem tud nemet mondani, és inkább nem rendel Csíkit, hogy a nagy gyártó söréből menjen el az elvárt mennyiség" - mesélte a Csíki sör tulajdonosa és vezérigazgatója.

fotó: agrarszektor.hu

Vagyis néhány óriáscég gyakorlatilag mindenkit kiszorítana a magyar piacról, mert megtehetik.

Ráadásul ez még nem minden, ugyanis felmerült a vád, hogy a maláta és a komló mellett olcsóbb alapanyagokat, kukoricadarát és malátázatlan árpát felhasználva, enzimekkel gyorsítva erjesztett, rossz minőségű sört sóznak rá a fogyasztókra.

A sörpiac globalizálódása világszerte meglepő gyorsasággal megy végbe az utóbbi évtizedekben.

Mindent be fognak kebelezni ezek a multicégek? Vagy a kisebb sörgyárak újabb győzelmet arathatnak kis hazánkban jogi úton? Az állam vajon mögéjük fog állni?