Albérlőt keresel? Hatalmasat bukhatsz, ha nem figyelsz!

Az M1 csatorna Kosár című megdöbbentő eseteket, nagy átveréseket mutatott be.

Botrányos lakásbérléseket, több millió forinttal megkárosított lakástulajdonosokat mutatott be az M1 csatorna Kosár című műsora.

A bérlők nem fizettek, de sokáig kiköltözni sem voltak hajlandóak. Lelakott, koszos, rengeteg tartozással hátrahagyott lakást mutatott be az egyik tulajdonos.

A riportban megjelenő Szentes Csaba bízott az ingatlanirodában, és abban, hogy a közvetítésért kifizetett 420 ezer forintért cserébe megbízható bérlőt ajánlanak neki. A szerződést megkötötték, a bérlő valóban szimpatikus volt, csak egy idő után nem fizetett - olvasható a hirado.hu portálon.

"Tízhavi bérleti díjjal tartozik és a rezsivel, viszont kiköltözni sem volt hajlandó, hiába mondtam fel neki" - mesélte. 

Szentes Csaba próbált segítséget kérni a ingatlanközvetítőtől is, aki csak sajnálkozott.

Egy másik károsult, Antal Béla bérlői az első néhány hónapot fizették, majd meggondolták magukat, és először egyre kevesebb pénzt, majd végül semmit nem adtak a tulajdonosnak. Viszont elmenni sem akartak, így maradt a tartozás halmozás.

Végül egy albérlet felügyelettel foglalkozó szakmai cégnek 5 hónap után sikerült elérnie, hogy a bérlők elhagyják a lakást. Másfél millió forintos tartozást hagytak maguk után.

Fontos utánanézni, mit vállal az ingatlanközvetítő

Közvetítő és közvetítő között nagy különbségek lehetnek, ezért érdemes alaposan utánanézni, hogy kivel szerződünk, és annak is, hogy mit vállal a szerződésben az adott ingatlanközvetítő. A legtöbben ugyanis csak azt ígérik, hogy összehozzák egymással a szerződő feleket - figyelmeztet a hirado.hu.

"Nem abból áll egy bérlő megkeresése, hogy földobunk egy hirdetést, 5 képpel, alaprajzzal, és aki jön, az első embernek kiadjuk a lakást" - mondta Rák Edit ingatlan-tanácsadó.

Csökkenthetjük a kockázatot

Lényegesen csökkenthetjük az esélyét, hogy fizetésképtelen, kétes, esetleg csaló albérlőbe fussunk bele. Vannak, akik életvitelszerűen élnek úgy, hogy egyik lakásból költöznek a másikba, és semmit nem fizetnek.

"Alapvetően van egy nyilatkozatunk, amivel ő hozzájárul ahhoz, hogy személyigazolványt, lakcímkártyát, adókártyát, banki papírokat, olyan dokumentumokat kérjünk el - munkáltatói igazolást vagy fizetési papírt - amivel tudja igazolni azt, hogy ő valóban ki fogja tudni fizetni a bérleti díjat és hosszú távon fogja az ingatlant bérelni" - hangzott el a műsorban.