Adósságot örököltél? ÍGY úszhatod meg, hogy fizess!

Ez a megoldás akár életmentő is lehet!

Amennyiben egy családban halálos tragédia következik be, az elhunyt rokon vagyonát vagy végrendelet szerint, vagy a törvényes öröklési út szerint az örökösök között felosztják.

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a vagyonnal együtt az adósságot is örökli az ember.

Azonban ha a rokon a vagyonánál nagyobb mértékű adósságot halmozott fel a halála előtt, az örökösnek több lehetősége van elkerülni a pénzügyi katasztrófát.

 Végső esetben dönthet úgy, hogy visszautasítja az örökséget, ami azt jelenti, hogy a vagyont és az adósságot egyaránt visszautasítja. 

Amennyiben ezt megteszi, akkor az ő leszármazottja örököl. 

Ha minden örökös visszautasítja az örökséget, akkor a végső örökös az állam lesz. Fontos tudni, hogy kiskorú is dönthet így, de csakis a gyámhivatal hozzájárulásával.

Azonban az örökség visszautasítása előtt érdemes megkeresni az adósság hitelezőit, mivel ilyenkor engedékenyebbek, hiszen ők is tudják, ha nincs megegyezés az örökössel, akkor az visszautasíthatja az örökséget és így soha, vagy csak nagyon sokára látnak valamit viszont a pénzükből.

Amennyiben a hagyatéki eljárás után derül ki az adósság, akkor csakis akkora összegben vagyunk felelősek a tartozásokért, amekkora vagyont örököltünk, mínusz a temetési és a hagyatéki eljárás költségei. 

A Pénzcentrum példájával élve, ha egy tízmilliós házat örököltünk, akkor egy húszmilliós adósságnál csakis a ház értékéig, tehát maximum tízmillió forintig vagyunk felelősek.

OSZD MEG másokkal is!