A szerelem alagútja: ide minden fiatal párnak el kell látogatnia az életben!

Igazi bakancslistás hely!

Valamikor régen egy forgalmas vasútvonal volt, melyet benőttek a fák, a lombjaik pedig alagutat formáltak, ami tavasztól őszig az egyik legcsodálatosabb vizuális élményt nyújtja, tele varázslattal és romantikával.

Hallottál már a Szerelem alagútjáról? Fedezd fel Európa egyik legszebb élő vágatát!

A sínek a Krassó-Szörény megyei Karánsebes várost kötik össze Alsóbaucár falucskával. A vonalon, valahol Karánsebes és Nándorhegy között keletkezett Erdély – vagy talán a világ – legromantikusabb vasúti szakasza: a Szerelem alagútja, melynek bár sokan a csodájára járnak, még többen vannak, akik sosem hallottak róla. 

Ha te is közéjük tartoznál, most biztosan felteszed magadban a kérdést: hogy kaphat helyet a valóságban egy falatnyi Paradicsom, illetve mi állhat e jelenség hátterében? Az alábbiakban eloszlatjuk a ködöt a rejtély felett.

A Déli-Kárpátok településeit összekötő vasutat mellékvágányként avatták fel 1908. november 11-én. Mivel a domborzati formák egyre magasabbra kúsztak, a teljes vonalon gőzmozdonyok húzták a kocsikat. 

Az Alsóbaucár-Várhely (románul Sarmizegetusa) szakasz 1908–1978 között működött, aztán beszüntették az ott közlekedő személyvonatokat. 1995-ben a Várhely-Hátszeg szakaszról is felszámolták az utasszállítókat, 2000-ben pedig a teljes Alsóbaucár-Hátszeg vonalat szétszerelték.

Ma csak a Karánsebes-Alsóbaucár szakaszon haladnak el szerelvények, inkább teher-, mint személyszállítók. Nándorhegy és Karánsebes között viszont egy holtvágány található – ehhez és a néhai járatokhoz alkalmazkodott a növényzet, mely a síneket övezi.

A gyönyörűen zöldellő tájat a Szerelem alagútjának nevezték el, és nemrégiben belefoglalták az Európai Parlament Foursquare nevű listájába, mely a kontinens 28 legszebb vidékét hivatott népszerűsíteni.

A Foursquare-t egy közösségi oldalként kell elképzelni. Pontosabban, egy alkalmazás okostelefonra, mely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a barátokkal, és információkat/kommenteket küldjenek azokról a helyekről, melyeket meglátogattak. 

Az aplikáció által népszerűsített lista egyelőre 28 „rejtőzködő kincset” foglal magába az Unióban, melyet az életben legalább egyszer látni kell.

Románia a tavaly is jelen volt az appban, akkor a Transzfogarasi út volt a kihagyhatatlan attrakció. Magyarország egyébként idén a Gyulai kastéllyal büszkélkedhet.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Filantropikum.com