A szerbiai elítéltek a közmunka helyett inkább a börtönt választják

Míg a világ más országaiban a bűncselekmények elkövetői örülnek, ha "csak" közmunkára ítélik őket, a szerbiai tapasztalat azt mutatja, hogy a nyugat-balkáni ország lakói inkább a börtönbüntetést választják az alternatív büntetések helyett.

A belgrádi szabálysértési bíróság adatai szerint 2014 márciusa óta - amióta létezik az alternatív büntetés lehetősége Szerbiában - 2223 közmunkára vonatkozó ítéletet mondtak ki a kiszabható pénzbüntetések helyett. Ez az esetek mindössze 1,12 százalékát jelenti, ugyanis az utóbbi három és fél évben 198 142 ítélet született - hangsúlyozta Milan Marinovic, a bíróság elnöke. 

A közmunka a pénzbüntetés helyett választható alternatív büntetési forma, azaz az elítéltnek önmagának kell kérvényeznie azt. A tapasztalatok alapján ez azt jelenti - magyarázta a bíróság elnöke -, hogy az elítéltek mintegy 99 százaléka inkább kifizette a büntetést, vagy börtönbe vonult, mint hogy utcát takarítson, vagy idős, illetve beteg embereket gondozzon. 

A büntetések "árfolyama" egyébként a közmunkának kedvezne, ugyanis egy ezerdináros (2550 forint) büntetés egy napi börtönnel vagy nyolc óra közmunkával váltható ki. A bíróság legkevesebb 20, de legfeljebb 360 órányi közmunkát róhat ki az elítéltre. 

A szabálysértések mellett ezt a büntetési módszert az enyhébb bűncselekmények elkövetői is kérhetik, vagyis azok, akik olyan bűncselekményt követtek el, amelyért legfeljebb háromévnyi börtönbüntetés szabható ki.

Forrás: MTI