A NAV figyelmeztet: csúnyán ráfizethetnek egyesek!

Erre NAGYON figyelj oda!

Szokatlan lépésre szánta el magát egy budapesti könyvelőiroda. Megkérték ügyfeleiket, hogy térjenek át az online számlázásra, különben többletdíjakat fognak felszámolni. 

Az apropót a 2018. július 1-jétől életbe lépő változás adja, amikortól is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal beveti az újabb csodafegyverét, az online számlarendszert.

Júliustól azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege legalább 100 ezer forint, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak. 

Mindezt a számlázó programok és a hatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül kell megoldani – összegezte a hvg.hu.

Számlázó program esetén az adatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.

Nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás esetén az adatokat webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni. 

Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számláknál rövidebb a határidő, ekkor legkésőbb a számlakibocsátás utáni napon továbbítani kell elektronikusan az adatokat.

Aki ezt a kötelezettséget figyelmen kívül hagyja, vagy küld adatokat a NAV-nak, de nem a megfelelő formában, azt akár egymillió forintra is bírságolhatják, vagy felfüggeszthetik az áfalevonási jogát.


OSZD MEG másokkal is!