A felvételen minden jól látszik. Eljárás indulhat az ügyben.

Pedig pluszt jelenthetnek minden családnak!

Fegyverkezési verseny zajlik a szuperhatalmak között! Közeleg a végtelen háború?

Mennyi, az annyi? A családi pótlék összegét 2018-ban is az határozza meg, hogy hány gyermeket nevelnek egy háztartásban, illetve, hogy egyedülálló szülő neveli-e a gyermeket.

- Egygyermekes család esetén 12 200 forint.

- Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint.

- Kétgyermekes család esetén gyerme­kenként 13 300 forint.

- Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint.

- Három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint.

- Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint.

- Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23 300 forint.

- Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a gyermek után 25 900 forint.

NEM JÁR ALANYI JOGON

A családi pótlék nem jár alanyi jogon, ahhoz, hogy a családok megkapják, kérelmet kell benyújtani, melyhez csatolni kell az ellátást igénylő személy, valamint a gyermek természetes személyazonosító adatait igazoló dokumentumot, amely lehet érvényes személyazonosító igazolvány vagy a személyazonosság igazolására alkalmas más hatósági igazolvány – például útlevél, kártya típusú gépjárművezetői engedély. Ezeket a dokumentumokat elegendő fénymásolatként benyújtani, amit a kérelmező a fénymásolaton történő aláírásával hitelesít.

Családi pótlékot akár ügyfélkapun keresztül is igényelhet a www.magyarorszag.hu oldalon az Ügyintézés menüpont alatt, vagy a Magyar Államkincstár oldalán a www.allamkincstar.gov.hu oldalon a családtámogatás menüpont alatt.

Rendelet határozza meg mely betegségek esetén jár a magasabb támogatás. Azok után is jár, akik fogyatékosságuk miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorulnak, vagy 1500 gramm súly alatt születtek. 

A betegségek között találjuk pl. a sokakat érintő asztmát, cukorbetegséget, és egyes ételallergiá­kat, mint például a terheléssel igazolt táplálékfehérje-allergia, kardiológiai betegségeket, vesebetegségeket, autoimmun kórképeket, daganatos, vagy légzészavarral járó betegségeket, epilepsziát. 

Az érzékszervi fogyatékosságok között pedig már akkor is igényelhető, ha a gyermek nem lát jól távolra, és a látóélességét mindkét oldalon 0,3-nál rosszabbra minősítették.

OSZD MEG másokkal is!