7 tipp, hogy sikeres legyél és ne ússzon el a zsebedből a pénz

Ezek a tuti tippek hosszú évek kutatásai alapján születtek, tutira beválnak! Világszerte alkalmazzák!

Sokakat foglalkoztatnak a leggazdagabb emberek sikertörténetei: rengetegen gondolják úgy, hogy a legnagyobb vagyonok mögött valamiféle trükk, valamilyen titok áll. De vajon tényleg létezik a titok, amit mindenki szeretne megismerni?

Sokan feltételezik, hogy leggazdagabb embertársainknak - főleg azoknak, akik saját erőből lettek vagyonosak - van valamilyen titkuk, amelynek birtokában mások is képesek lennének elérni az anyagi jólétet. Hiszen manapság a legismertebb szupergazdagok körében olyan embereket találunk, akik valamilyen startuppal, szoftvercéggel, vagy egy rendkívül népszerű könyv megírásával lettek anyagilag függetlenek.

Pedig sok vagyonos ember meggazdagodásának története inkább unalmas, mint izgalmas: visszafogott költekezést, okos megtakarítási stratégiát találhatunk a múltjukban. A legtöbb sikeres ember szigorúan figyelemmel kíséri a kiadásait és a banki egyenlegét. Ritkán költenek pénzt olyan szolgáltatásra, árura, melyek nem érik meg a pénzüket. Az alábbiakban olyan kiadásokat sorolunk fel, melyekre a sikeres emberek sosem költenek pénzt.

1. Minimalizáld a bankköltségeket

Akárcsak a többi szolgáltató, a bank is számít fel díjakat a szolgáltatásaiért cserébe. Az egyik legalapvetőbb ilyen költség a számlavezetési díj. Ezt sokan kifizetik hónapról hónapra, pedig rengeteg bank elengedi a költségeket - vagy azok egy részét -, amennyiben teljesítünk valamilyen feltételt.

Az egyik legtipikusabb ilyen feltétel, hogy minden hónapban legyen adott összegű jóváírás a számlánkon. Amennyiben tudjuk, teljesítsük ezeket a feltételeket, ezzel máris pénzt takarítottunk meg. Ha nem, akkor érdemes szétnézni az egyéb banki ajánlatok között, könnyen lehet, hogy egy másik banknál olcsóbban megkapjuk ugyanazt a szolgáltatást.

2. Ne fizess kamatot a hitelkártyára

Semmi baj nincsen a hitelkártyák használatával, amennyiben okosan tesszük ezt. Ha viszont nem, akkor rekordmagas kamatokat kell fizetnünk a bank felé. Ezt mindenképpen kerüljük el: ha használtuk a keretünket, akkor még a kamatmentes időszak vége előtt feltétlenül fizessük vissza a teljes összeget.

3. Késedelmi díjak

Az okos emberek sosem fizetnek késedelmi díjakat, mivel minden tartozásukat időben kifizetik. Ezt nagyon egyszerűen teszik: minden rendszeres kiadás rendezését automatizálják, ezáltal nem fordulhat elő, hogy valamit feledékenységből nem fizetnek ki időben, így elkerülik a büntetéseket.

4. Tervezd meg előre a költéseidet

Jártál már úgy, hogy csak egy dolgot szerettél volna megvenni, mégis egy halom egyéb holmival jöttél ki a boltból? Sajnos ez sokunkkal megesik, pedig ez a fajta "ingeralapú" vásárlás az egyik legjobb módja a pénzünk elköltésének.

A sikeres emberek mindig előre megtervezik a vásárlást. Jó módszer lehet, ha előre kiszámoljuk, hogy mennyi pénzre van szükségünk a vásárláshoz, és csak annyit viszünk magunkkal. Sokkal egyszerűbb visszafognunk a költekezést, ha a zsebünkben csak 10 ezer forint van, mintha egy teljesen feltöltött hitelkártya lenne.

5. Alacsony kamatozású megtakarítások

A sikeres emberek mindig keresik azokat a megtakarítási lehetőségeket, amelyekkel minél többet tudnak kihozni a pénzükből. Lehet, hogy ezeknél már valamelyest nagyobb kockázatot kell vállalni, mint egy egyszerű bankbetétnél, ám cserébe az elvárható hozam is jelentős lehet.

6. Márkás holmik

Bár a gazdag emberek megtehetnék, hogy a legmárkásabb holmikat vásárolják meg, ezt mégsem teszik. Ugyanis nem a márkára figyelnek, hanem arra, hogy az adott termék mennyire éri meg az árát. Teljesen felesleges tízezreket kiadni mondjuk egy márkás nadrágért, ha ennél jóval olcsóbban is megvásárolhatunk egy hasonló, vagy akár jobb minőségűt is.

7. Televízió és videojátékok

A sikeres emberek nem csak a pénzükkel, hanem az idejükkel is spórolnak. Egy 2015-ös kutatás szerint például az évi 25 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező háztartásokban a felnőttek 211,14 percet töltöttek havonta a tévé előtt, miközben a legmagasabb jövedelműek csak 113,41 percet.

Hasonló különbségeket figyeltek meg a játékkonzolok használatának tekintetében is. Az alacsony jövedelműek havonta átlagosan 42,22 percet használták ezeket a játékokat, míg a magas jövedelműek csupán 17,58 percet.

+1. Az a fránya szerencse

Ha tényleg a meggazdagodás a cél, akkor egyszerűen ne lottózz. Persze a milliók betakarításához ez tűnik a világon a legegyszerűbb és leggyorsabb módszernek, de ha jobban a színfalak mögé nézünk, akkor bizony csak ablakon kidobott pénz ez a vállalkozás. Vegyük például a magyar lottót.

Ekkora az esélyed elvinni a főnyereményt:

Az Ötösön az ötöshöz: 1:43 949 268
A Hatoson a hatoshoz: 1:8 145 060
A Skandináv lottón a heteshez: 1:3 362 260

A fenti számokból kiderül, hogy az előny egyáltalán nem a játékosoknál van. Ha például mind a három játékból veszünk hetente egy szelvényt, az 750 forintos kiadás a héten. 

Ha ezt az év minden hetében megtesszük az 39 000 forintos kiadást fog jelenteni az év végén. Mindezt pedig miért? Hát valószínűleg pár száz forintnyi nyereségért. Hosszútávon sanszos tehát, hogy jobban járunk, ha ezt az összeget inkább összegyűjtjük és befektetjük, mintsem, hogy kiszórjuk az ablakon.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás pénzcentrum.hu